Zioła a cholesterol

Aż 67% dorosłych mężczyzn i 64% kobiet ma podwyższony poziom cholesterolu całkowitego, czyli więcej niż 190 mg/dl, tak wynika z badania WOBASH.

Czy zatem 2/3 społeczeństwa skazane jest na stosowanie leków, ze względu na to, że ich życie jest zagrożone? Na szczęście nie. Nie tylko podwyższony poziom cholesterolu decyduje o rozwoju miażdżycy ale także inne czynniki. Warto przypomnieć, że jeszcze w połowie lat 90 za prawidłowy poziom cholesterolu uważano poziom nie przekraczający 250 mg/dl.

Należy pamiętać, że znaczne obniżanie cholesterolu u osób pow. 80 roku życia, wcale nie wiąże się z wydłużeniem czasu ich życia, a wręcz przeciwnie. Tak wynika z badań przeprowadzonych w ostatnich latach u pacjentów w tym właśnie wieku. Wynik badania opublikowano m.in. w czasopiśmie naukowym „Lekarz Rodzinny” (luty 2012, nr 2).

Niestety dane te nie są przez wszystkich lekarzy honorowane, co powoduje, że w masowym wręcz spożyciu są leki, obniżające poziom cholesterolu zwane statynami. Ciągłe zażywanie statyn wiąże się jednak z niebezpieczeństwem wystąpienia działań niepożądanych.

 

Jednym z lepiej udokumentowanych działań niepożądanych statyn jest uszkodzenie mięśni, objawiające się m.in. osłabieniem siły mięśniowej i bólami mięśniowymi, które występuje u 0,5% chorych. Drugim częstym powikłaniem jest zwiększenie aktywności enzymów wątrobowych (ALAT), świadczących o uszkodzeniu komórek wątrobowych, ma to miejsce u 2%, stosujących statyny. Ryzyko uszkodzenia mięśni zwiększa się u osób starszych i u osób, stosujących inne leki. Bardzo ważne jest to, by w czasie leczenia statynami kontrolować poziom kinazy kreatynowej (CK), która rośnie m.in. przy uszkodzeniu mięśni oraz aktywność ALAT.

Warto jednak wiedzieć, że istnieją produkty naturalne, które mogą także skutecznie redukować poziom cholesterolu w surowicy krwi. Sztandarowym tego przykładem jest ziele karczocha. Znakomicie komponuje się ono z ekstraktem z liścia miłorzębu japońskiego, który usprawnia krążenie krwi w naczyniach krwionośnych.

Preparatem, który może posłużyć do redukcji poziomu cholesterolu jest Chitobon, zawierający chrom organiczny i chitosan. Chitosan został uznany przez ekspertów z Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności za produkt przyczyniający się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Pamiętać należy także o tym, aby chorym z podwyższonym poziomem cholesterolu, a zwłaszcza tym, którym towarzyszą zaburzenia chorobowe (np. choroba wieńcowa, nadciśnienie), zmodyfikować dietę. Powinna być ona, jak najbardziej zbliżona do standardów diety śródziemnomorskiej.