Potrawy i napoje terapeutyczne wspomagające układ trawienny – Kapuśniak

Kapuśniak (kwaśnica)
Potrawa ta jest znakomitym regulatorem całego przewodu pokarmowego. Jest szczególnie polecana po chorobie w okresie rekonwalescencji. Pomocna jest w zaparciach, pasożytach jelitowych i niestrawności
Oto przepis: zagotować 2 – 3 litry wody. Dodać w kolejności szczyptę tymianku, kurkumy.  Włożyć ok. 400 g mięsa wieprzowego z kością, może być porcja rosołowa, dodać 2 łyżeczki kminku i gotować to ok. 1 godz. (można dłużej), po czym dodać 1 średnią startą marchewkę i pietruszkę, 1 cebulę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, ½ łyżeczkę vegety i 300 – 400 g kiszonej kapusty, dalej dodać szczyptę tymianku, ponownie 1 łyżeczkę kminku, liść laurowy, 4 ziarna angielskiego ziela, szczyptę pieprzu, szczyptę soli i bazylii. To wszystko gotować do uzyskania miękkości.