Jesienne przeziębienie – jak sobie z nim radzić?

Przeziębienie rozpoczyna się najczęściej wtedy kiedy po kilku cieplejszych dniach następuje nagły spadek temperatury. W tym czasie osoby o obniżonej odporności najczęściej łapią przeziębienie. Przeziębienie prawie zawsze ma przyczynę wirusową, stąd stosowanie antybiotyku w tym przypadku mija się z celem, a można powiedzieć, że wręcz szkodzi. Antybiotyki nie tylko nie niszczą wirusów, ale obniżają odporność organizmu. A to właśnie odporność jest najważniejszym czynnikiem zapobiegającym pojawieniu się przeziębienia. Dlatego rozważnie jest stosować przy przeziębieniu preparaty stymulujące odporność, np. syrop Immunobon zawierający jeżówkę purpurową, rumianek, melisę i miód lub Apibon, który zawiera pyłek pszczeli i propolis. Jeżeli nie udało nam się podnieść odporności i doszło do przeziębienia w Centrum Ziołolecznictwa zalecamy stosowanie kropli Pectobonisol i ziół Pulmobonisan. W pierwszym dniu nawet 4 x dziennie napar z 1 saszetki Pulmobonisanu i 4 x dziennie 1 łyżeczka Pectobonisolu. Po 1-2 dniach infekcja powinna minąć.
W czasie infekcji ważne jest stosowanie diety rozgrzewającej, np. picie bulionu z dużą zawartością aromatycznych przypraw, np. pieprzu. Pieprz ma własności rozgrzewające. Własności rozgrzewające mają także m.in. goździk, cynamon, papryka i imbir.
W czasie przeziębienia unikamy raczej picia jogurtów czy jedzenia surowych owoców, zwłaszcza cytrusowych, ponieważ te wychładzają organizm.
Czasami jednak przeziębienie dotyka osób już uprzednio chorych na stany zapalne dróg oddechowych, np. astmę lub przewlekłe zapalenie oskrzeli. U takich osób, jeżeli po dwóch dniach stosowania ziół nie nastąpi radykalna poprawa, sugerujemy konsultacje lekarską, gdyż może być konieczne zastosowanie antybiotyku.

lek. med. Krzysztof Błecha
Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki