Ustrzeż się przed ślepotą!

Tytuł artykułu wydaje się być napisany z tzw. „grubej rury”. Jednakże z chorobami siatkówki oka nie ma żartów i bywa tak, że nie dają one jakichś szczególnych objawów i nagle niespodziewanie pacjent zaczyna dużo gorzej widzieć. Tak dzieje się w przypadku uszkodzenia siatkówki oka poprzez cukrzycę. Uszkodzenie to zwane jest retinopatią cukrzycową.

Innym schorzeniem mogącym prowadzić do tzw. ślepoty centralnej, czyli niewidzenia środkową częścią siatkówki jest zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD). Najczęściej występuje ono w postaci tzw. suchej. Jest wiele danych naukowych świadczących o tym, iż prawidłowa dieta może to schorzenie leczyć i zapobiegać mu. Dieta ta, jak już od dawna wiadomo, oparta jest na jedzeniu produktów zawierających duże ilości żółtych barwników (luteiny i zeaksantyny). Ogromne ilości tych prozdrowotnych substancji zawiera tak nielubiany szpinak, do którego spożywania gorąco zachęcamy.

Niedawno naukowcy z prestiżowego Uniwersytetu Harvarda potwierdzili, iż także spożywanie dużej ilości ryb i zawartych w nich kwasów tłuszczowych Omega 3 przyczynia się do zapobiegania tej chorobie. Inni amerykańscy naukowcy odkryli, że prozdrowotne działanie na plamkę żółtą ma także witamina D3.

Profilaktyczna dieta w AMD jest niezwykle ważna, bo choroba ta jest najczęstszą przyczyną nieodwracalnej utraty wzroku u osób po 50 r.ż. w krajach rozwiniętych.