Stopa cukrzycowa

Stopa cukrzycowa to dość częste powikłanie u osób, które długo chorują na cukrzycę. W postaci zaawansowanej objawia się ono owrzodzeniem stopy. Około 4 mln osób na świecie w ciągu roku ma rozpoznanie owrzodzenia stopy na tle cukrzycowym, a 1 z tych osób wymaga amputacji zmienionych chorobowo tkanek. Czynnikiem kluczowym, który prowokuje powstanie stopy cukrzycowej jest miażdżyca i niestabilny poziom glukozy w surowicy krwi. Rozwój miażdżycy stymulowany jest insulinoopornością, nadkrzepliwością, zaburzeniami lipidowymi i postępującym niszczeniem wewnętrznej strony naczyń krwionośnych zwanej śródbłonkiem.
Często kluczem dla decyzji o amputacji jest powikłanie polegające na zakażeniu owrzodzenia stopy.
Czynnikami sprzyjającymi powikłaniom stopy cukrzycowej są:
- powtarzające się uszkodzenie mechaniczne,
- uszkodzenie termiczne,
- zabiegi kosmetyczne,
- uszkodzenie w czasie pracy,
- palenie tytoniu.

Za najważniejszy czynnik sprzyjający uszkodzeniu stopy uważna jest neuropatia, która sprawia, że chory nie odczuwa bólu wywołanego uszkodzeniem ciała. Zapobieganie przed powstaniem stopy cukrzycowej to przede wszystkim stabilizacja poziomu glukozy w surowicy krwi oraz poprawa ukrwienia w naczyńkach włosowatych stopy. Nie bez znaczenia jest też wygodne obuwie i unikanie urazów.
Do poprawy ukrwienia kończyn nadaje się Memobon, który jednocześnie poprawia ukrwienie i obniża poziom glukozy w surowicy krwi. Aby obniżyć poziom cukru należy zastosować Glukobonisan 2 – 3 x dziennie przed jedzeniem.
Jeżeli pojawi się już owrzodzenie stopy zaleca się Apibon krem, który działa przeciwbakteryjnie i przyspiesza gojenie oraz Venobon, który szczególnie dobrze poprawia krążenie krwi w naczyniach włosowatych.