Epidemia otyłości

Słowo epidemia kojarzy się raczej z grypą lub inną chorobą zakaźną. Jednak epidemia to gwałtowny wzrost występowania choroby w danym miejscu i w danym czasie. Właśnie z taką sytuacją mamy do czynienia w wypadku otyłości. Epidemia ta dotyczy całego świata, a zwłaszcza tzw. świata zachodu. Szczególnie dobrze jest ten problem badany w USA. Z badan tych wynika, że odsetek ludzi otyłych stale wzrasta, np. w ciągu ostatniego roku wzrósł on wśród ludności 23 z 50 stanów USA, pomimo, iż rząd rozpoczął już program walki z otyłością.
Otyłość rozwija się w zastraszającym tempie, zwłaszcza u dzieci. Najgorsza sytuacja jest w stanie Missisipi – tam otyłość występuje u 44% dzieci w wieku 10-17 lat.
Niektórzy – na szczęście już nieliczni – rodzice i dziadkowie widząc otyłe dziecko mówią „jak ono dobrze wygląda”. Nie zdają sobie sprawy, że to przyszły cukrzyk, nadciśnieniowiec.

Jak zatem odchudzić dziecko?
Jest to bardzo trudna sprawa. Trudność polega głównie na tym, że nie mamy sojusznika w chorym dziecku (bo otyłość to choroba). Większość dzieci nie „czuje” problemu i je poza naszą wiedzą najczęściej fast-foody i pije słodkie gazowane napoje. Pomimo tego nie można ustawać w staraniach.
Na szczęście u dziecka występuje wrodzona skłonność do ruchu. Należy to wykorzystać.
Ważnym elementem jest wtłoczenie w dziecięcą głowę zasad racjonalnego odżywiania:
- co do produktów dozwolonych i niedozwolonych (słodkie, tłuste – nie; owoce, warzywa – tak),
- co do sposobu przyrządzania potraw (smażenie, pieczenie – nie; gotowane i surowe – tak),
- co do ilości posiłków w ciągu dnia (przyjmowania co najmniej 3, a najlepiej 5 posiłków w ciągu dnia).

Czym można wesprzeć odchudzanie u dziecka?
1. Ziołami, które zmniejszają i zwalniają wchłanianie węglowodanów. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza używamy do tego Adipobonisanu.
2. Substancjami ograniczającymi ilość spożywanego pokarmu – błonnik w postaci otrąb, duże ilości owoców i warzyw.
3. Substancjami zmniejszającymi wchłanianie tłuszczu i pęczniejącymi w żołądku. My używamy do tego celu Chitobonu (chitosan + chrom organiczny), np. 3 kapsułki 1/2 godziny przed obiadem + 1 szklanka wody – co do stosowania Chitobonu należy pamiętać aby 2-3 x na tydzień zażyć witaminy A+E, gdyż zmniejszenie wchłaniania tłuszczu powoduje także zmniejszenie przyswajania rozpuszczalnych w tłuszczu witamin.